Wat is het verschil tussen een stoppenkast, meterkast en groepenkast?

Een stoppenkast, groepenkast en meterkast zijn alle drie belangrijke onderdelen van een elektriciteitsinstallatie in een huis of gebouw. Het is echter belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze drie soorten kasten, zodat je weet welke je nodig hebt en hoe ze correct te gebruiken.

Een stoppenkast, ook wel een distributiekast genoemd, is de kast waar de elektriciteit binnenkomt in een gebouw. Het bevat de hoofdschakelaar, die gebruikt wordt om de elektriciteit volledig uit te schakelen in noodgevallen. De stoppenkast bevat ook de stroomgroepen, die gebruikt worden om de elektriciteit te verdelen naar de verschillende ruimtes in een huis. In een stoppenkast worden nog de oude ronde zekeringen (ofwel stoppen) gebruikt. Dit is eigenlijk verouderd, het is dus verstandig om dit te vervangen door een moderne groepenkast met moderne automaten.

Een groepenkast is een kast die ook wordt gebruikt om elektriciteit te verdelen naar verschillende groepen van apparaten of ruimtes. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt dat bepaalde groepen van elektrische apparaten, zoals verlichting of elektrische kookplaten, afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangezet of uitgezet. Wanneer er wordt gerefereerd naar een groepenkast, kan dit eventueel ook gewoon een stoppenkast zijn. Dit is tenslotte ook een kast met elektriciteitsgroepen. Een moderne groepenkast gebruikt alleen automaten in plaats van stoppen.

Een meterkast is de kast in het huis waar de groepen- of stoppenkast zich bevindt. Deze kast bevat ook onder andere de elektriciteitsmeter, die meet hoeveel elektriciteit er wordt gebruikt in een gebouw. De meter stuurt deze informatie door naar de energieleverancier, zodat ze de juiste hoeveelheid geld kunnen afrekenen voor de gebruikte elektriciteit. Ook kun je in de meterkast eventueel de warmtemeter, watermeter en gasmeter vinden.

In samenvatting: een stoppenkast is de kast met de oude ronde stoppen, waar de elektriciteit het gebouw binnenkomt en bevat de hoofdschakelaar en stroomgroepen. Een groepenkast is een kast die gebruikt wordt om elektriciteit te verdelen naar verschillende groepen van apparaten of ruimtes, meestal met moderne automaten. Een meterkast is de kast in huis, waar alle meters zich bevinden. De groepenkast zit dus in de meterkast!

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!