Van koken met gas naar elektrisch koken, hoe zit dit?

Deze vraag krijgen wij bij Groepenkast Installateur vaak. Dit artikel geeft hopelijk antwoord op al je vragen. Zonder enige (elektro)technische achtergrond kan dit namelijk erg verwarrend zijn. Mocht je na dit artikel nog steeds vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Inductief, keramisch of toch koken met gas?

In het kort is het vaak nodig om je groepenkast uit te breiden met een fornuisgroep. Hoe dit werkt lees je hieronder.

Eerst maken we onderscheid tussen een koken met gas, inductie- en een keramische kookplaat. Deze drie manieren van koken werken allemaal op basis van een ander principe.

  • Een inductie kookplaat werkt op basis van een inductief principe waarin energie in de vorm van een magnetisch veld wordt overgebracht;
  • Een keramische kookplaat werkt op basis van elektrische verwarming, waarin een weerstand gebruikt wordt om warmte te genereren. Via directe warmtegeleiding wordt de energie dan naar de pan overgebracht;
  • Bij een gas kookplaat ontbrandt het gas om warmte op te wekken en de warmteoverdracht werkt door middel van convectie.

Bij Groepenkast Installateur zijn we een voorstander van inductief koken, omdat dit de meest efficiënte en veilige manier is van koken. Doordat de energie door magnetisme wordt overgebracht gaat de energie niet in het opwarmen van de plaat of lucht er omheen, maar direct in de (inhoud van de) pan. Een bijkomend voordeel is dat de plaat niet warm wordt, waardoor je kinderen of jijzelf minder snel brandwonden kunnen krijgen.

Ik kook nu met gas, maar ik wil overstappen op elektrisch. Hoe doe ik dit?

Vaak bij het vervangen van de keuken wordt een dergelijke keuze gemaakt, maar de keukeninstallateur vertelt je dan dat de elektrische installatie niet toereikend is. Je moet nu halsoverkop een elektricien regelen om de elektrische installatie aan te passen of uit te breiden met een fornuisgroep.

Voor jouw overzicht vertellen wij je in dit artikel hoe het wijzigen van de elektrische installatie in zijn werk gaat. Hiervoor moet je weten wat voor groepenkast je op dit moment in je huis hebt. Hoe je hier achter kunt komen lees je in ons artikel over 1- en 3 fase groepenkasten.

Afhankelijk van het type groepenkast heb je een aantal opties:

1.      U heeft een oud type groepenkast

Als je wilt overstappen naar elektrisch koken en je hebt een oud type groepenkast met glaszekeringen, is het nodig om de groepenkast te vervangen. Niet getreurd, want dit is ook vaak veiliger en een voorbereiding op de toekomst. Vraag gerust een prijsopgave bij Groepenkast Installateur aan om te zien hoeveel het kost om jouw groepenkast te laten vervangen.

2.      U heeft een moderne groepenkast

In dit geval is het niet nodig om de groepenkast te vervangen, maar deze kan uitgebreid worden. Hiervoor zijn weer twee opties: u heeft een 1 fase of een 3 fase aansluiting.

2.A U heeft een 1 fase aansluiting in je huis

In dit geval is een enkele groep niet voldoende om de kookplaat aan te sluiten. Een doorsnee elektrische kookplaat heeft een vermogen van meer dan 7 kW en een enkele groep kan tot 3.68 kW (230V x 16A = 3680 W) afzekeren. Om de kookplaat toch op een 1 fase aansluiting aan te kunnen sluiten moet u een kookgroep/fornuisgroep gebruiken. In een fornuisgroep worden 2 groepen gekoppeld. Met een aantal aannames zou je kunnen zeggen dat er een groep per 2 pitten gebruikt wordt. 

Fornuisgroep

2.B Je hebt een 3 fase aansluiting in je huis

In dit geval is het wel mogelijk om de kookplaat op een enkele krachtgroep aan te sluiten omdat deze een hoger vermogen af kan zekeren, afhankelijk van het type krachtgroep dat gebruikt wordt. Als een 3 fase aansluiting in het huis aanwezig is, heeft een 3 fase aansluiting altijd de voorkeur. Voor de eenvoudigheid noemen we de krachtgroep die gebruikt wordt om de kookplaat aan te sluiten ook een fornuisgroep.

Hoe wordt de kookplaat aan de fornuisgroep aangesloten?

Zowel bij een 1 fase- en 3 fase aansluiting wordt gebruik gemaakt van een perilex stekker om de fornuisgroep aan de kookplaat te koppelen. 

De offerte van de elektricien voor het aanleggen van een fornuisgroep is zeer hoog, kan dit goedkoper?

Goed nieuws, het aanleggen van een fornuisgroep kan absoluut goedkoper! Het aanleggen van een fornuisgroep hoeft geen absurde kosten met zich mee te brengen, als je zelf een aantal voorbereidingen treft. Je moet hiervoor een 5×2.5mm2 kabel trekken van de meterkast (waar de fornuisgroep moet komen) naar de kookplaat. Dit mag zowel een neopreen kabel met flexibele draden zijn, of een YMVK kabel met installatiedraden.

                              YMVK                                                   Neopreen

Zorg bij het trekken van de kabel van de meterkast (fornuisgroep) naar de kookplaat ervoor dat:

  • Je genoeg overtollige lengte aan zowel de kant van de fornuisgroep als de kant van de kookplaat hebt;
  • Je de kabel waar mogelijk in een PVC pijp beschermt.

Nadat je dit hebt voorbereid kan Groepenkast Installateur voor jou de fornuisgroep en kookplaat aansluiten. Neem contact op met Groepenkast Installateur voor een prijsopgave voor het aansluiten van jouw fornuisgroep! Wij sluiten de kabel dan aan op jouw fornuisgroep en maken de perilex stekker klaar voor gebruik.

 

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!