Van 1 fase naar 3 fase groepenkast, hoe zit dit?

Deze vraag krijgen wij bij Groepenkast Installateur vaak, dus hierbij een artikel dat hopelijk antwoord geeft op al jouw vragen. Zonder enige (elektro)technische achtergrond kan dit namelijk erg verwarrend zijn. Mocht je na dit artikel nog steeds vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Vaak bij een verbouwing (nieuwe zonnepanelen en/of elektrische auto) krijg je van bijvoorbeeld Stedin te horen dat je de groepenkast moet laten aanpassen van 1 fase naar 3 fase. Echter kan Stedin deze aanpassing pas doen als dit voorbereid is in de groepenkast en dit doen zij niet. Hals over kop moet jij dus een elektricien gaan regelen die dit komt voorbereiden. Hoe gaat dit nou precies in zijn werk?

Wat betekent 1 fase en 3 fase?

Bij 1 fase krijg je 2 draden (blauw = nuldraad en bruin = fasedraad) binnen in jouw groepenkast, hier gaat 230 volt doorheen. Alle elektriciteit in het huis gaat over deze 2 draden heen. Soms komt het voor dat je krachtstroom nodig hebt, voor bijvoorbeeld een sauna, laadpaal voor elektrische auto of zonnepanelen. 

Dit vereist meer stroom, dus is er vaak een 3 fase aansluiting nodig. Bij 3 fase komen er 4 draden binnen, dit zijn de 3 fasedraden en de blauwe nuldraad. Hierbij komt er 3x 230 volt binnen, waardoor de krachtgroepen aangesloten kunnen worden.

Heb ik 1 of 3 fase? Hoe herken ik dit?

Wij raden je niet aan om zomaar de groepenkast open te maken als je hier geen verstand van hebt. Mocht je hier wel verstand van hebben dan kun je de groepenkast openmaken om te kijken hoeveel draden erbinnen komen en aangesloten zijn op de hoofdschakelaar. Heb je totaal geen ervaring, dan kun je het zien aan de grote van de hoofdschakelaar.

1 fase hoofdschakelaar van ABB voor in de groepenkast
1 fase hoofdschakelaar

Bij de afbeelding hierboven is een 1 fase hoofdschakelaar te zien. De schakelaar is 2 elementen/schakelaars breed.

3 fase hoofdschakelaar van ABB voor in de groepenkast
3 fase hoofdschakelaar

Bij de afbeelding hierboven is een 3 fase hoofdschakelaar te zien. Deze heeft 4 schakelaars en in sommige gevallen ook 3. Als je twijfelt kun je altijd een mail sturen met daarin een foto van de groepenkast zodat wij het kunnen checken.

Heb je voor een fornuisgroep/kookgroep 3 fase nodig? 

Sommige mensen noemen het een fornuisgroep en anderen een kookgroep, dit is hetzelfde. Hiervoor heb je geen 3 fase nodig en kan gewoon op 1 fase worden aangesloten. Controleer het wel altijd met de leverancier van de oven/inductie/etc. voor de zekerheid.

Ik heb nog een oude stoppenkast, wat nu?

Als je nog oude stoppen hebt en je wil van 1 fase naar 3 fase, dan moet de hele kast vernieuwd worden. Niet getreurd, want dit is ook vaak veiliger en een voorbereiding op de toekomst. Vraag gerust een prijsopgave bij Groepenkast Installateur aan om te zien hoeveel het kost om je groepenkast te laten vervangen.

Ik wil mijn groepenkast van 1 fase uitbreiden naar 3 fase!

Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zijn de voordeligste in provincie Utrecht. Vraag snel een prijsopgave aan of bel gerust op ons nummer bovenaan de website. Bij andere vragen kun je ons ook gerust bellen of mailen.

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!