Overstappen naar een 3-fasen groepenkast: Welke stappen moet ik nemen?

Wil je je huis uitbreiden met apparatuur en moet hiervoor de groepenkast in je woning of bedrijfspand uitgebreid worden? Wellicht is het tijd om over te stappen op een 3 fasen groepenkast.

Een 3 fasen groepenkast biedt vele voordelen ten opzichte van een 1-fase groepenkast. Zo is er meer capaciteit beschikbaar voor het aansluiten van elektrische apparaten en is de stroomvoorziening stabieler. Dit is vooral handig als je een groter gebouw hebt of als je veel elektrische apparatuur gebruikt. Veel voorkomende redenen om over te stappen naar 3 fasen zijn zonnepanelen (meer dan 12), elektrisch laden, -koken of -verwarmen.

Het aanpassen van je groepenkast van 1 fase naar 3 fasen is een klus die je het beste kunt overlaten aan een professionele installateur. Onze ervaren monteurs zullen de groepenkast op professionele wijze voorbereiden, zodat je verzekerd bent van een veilige en betrouwbare stroomvoorziening die voldoet aan de NEN1010 norm zodat uw netbeheerder de 3 fase aansluiting kan maken.

Hieronder heb ik de stappen op een rij gezet die u volgen bij het aanpassen van de groepenkast van 1 fase naar 3 fasen:

  1. Neem contact op met ons om een afspraak te maken voor een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek kijken we naar de specifieke wensen en eisen van jouw situatie en maken we een plan van aanpak. De afspraak met ons moet u maken vóór dat u uw afspraak met de netbeheerder heeft.
  2. De werkzaamheden aan de groepenkast kunnen direct starten. We beginnen met het demonteren van de huidige groepenkast. Daarna plaatsen we een nieuwe groepenkast, inclusief het aanbrengen van de benodigde kabels en aansluitingen voor de 3 fasen stroomvoorziening. In de groepenkast verbinden we de fases in de hoofdschakelaar door, zodat de 3 fasen groepenkast gebruikt kan worden op uw huidige 1-fase aansluiting.
  3. Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd, testen we de groepenkast om te zorgen dat alles naar behoren functioneert.
  4. Als wij de groepenkast hebben vervangen moet je netbeheerder de werkzaamheden vóór de meter doen. In Nederland mag niemand anders dit doen dan uw netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin, Liander of Enexis). Eventueel is deze afspraak alvast te maken omdat er soms lange wachttijden zijn bij netbeheerders.

Samenvattend moet uw groepenkast eerst voldoen aan de NEN1010 norm vóórdat uw netbeheerder de 3-fasen voorziening aan kan sluiten.

Wil je meer weten over het aanpassen van je groepenkast van 1 fase naar 3 fasen? Neem gerust contact met ons op voor advies op maat of vraag een vrijblijvende offerte aan. Wij helpen je graag verder!

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!