Groepenkast aanpassen voor zonnepanelen, hoe zit dit?

Dit is momenteel de meest gestelde vraag die we bij Groepenkast Installateur krijgen. En dat is begrijpelijk, want zonder (elektro)technische achtergrond kan dit erg verwarrend zijn. Dit artikel geeft hopelijk antwoord op al uw vragen. Mocht je na dit artikel nog steeds vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Voordat we beginnen over uw groepenkast, beginnen we bij de zonnepanelen en de omvormer. Zonnepanelen werken op gelijkstroom en uw groepenkast werkt op wisselstroom. Zoals de naam al zegt: om de gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom is een omvormer nodig. De omvormer wordt vervolgens aangesloten op de groepenkast. Om het eenvoudig te houden spreken we in het artikel van: `het aansluiten van uw zonnepanelen’, terwijl we eigenlijk het aansluiten van uw omvormer bedoelen.

Zonnepanelen aansluiten op uw groepenkast: kort antwoord op uw vraag

Allereerst is het nodig om een moderne groepenkast te hebben om uw zonnepanelen aan te kunnen sluiten. Heeft u dit niet? Vraag gerust een prijsopgave bij Groepenkast Installateur aan om te zien hoeveel het kost om uw groepenkast te laten vervangen.

De vuistregel die we bij Groepenkast Installateur hanteren is dat zonnepanelen achter een aardlekschakelaar en een afschakel-automaat moeten. Let wel: dit geldt uitsluitend voor de aanpassing in de groepenkast. Het kan zijn dat uw installatie extra beveiliging nodig heeft buiten de groepenkast.

Moet ik een 1-fase of 3 fase omvormer?

In de meest voorkomende situatie in een woonhuis mag 3680W (230V*16A) op 1 fase aangesloten worden. Omvormers vallen hier ook onder: dit betekent dat je maximaal 3680W omvormer op 1 fase aan kunt sluiten. Het verschilt per omvormer hoeveel zonnepanelen dit zijn. Hier zijn een aantal uitzonderingen voor, hiervoor kan je bij je zonnepanelen installateur terecht.

Daarnaast mogen er maximaal 24 zonnepanelen op 1 fase aangesloten worden.

Zit je op de grens van één van de bovenstaande criteria? Stap dan over op 3 fase. vraag gerust een prijsopgave bij Groepenkast Installateur aan om te zien hoeveel het kost om uw groepenkast te laten vervangen of voor te laten bereiden voor 3 fase.

Aardlekschakelaars bij zonnepanelen, waar moet ik op letten?

Er is nogal wat verschil in typen aardlekschakelaars. Waar je op moet letten en welke je nodig hebt is van een aantal factoren afhankelijk. We lopen er stap voor stap doorheen:

Heb ik een type A of type B aardlekschakelaar nodig?

Het type aardlekschakelaar (A of B) heeft te maken met het kunnen detecteren van gelijkstroom lekken: een type B schakelt uit wanneer er in een gelijkstroom circuit stroom lekt en een type A niet.

Nu zou je denken: dan heb ik een type B nodig toch? Klinkt logisch, maar dit is niet altijd het geval. Dit komt omdat de omvormers voor uw zonnepanelen vaak zelf gelijkstroom-lek detectie hebben. De omvormer schakelt dan zelf uit als er stroom in het gelijkstroomcircuit naar aarde lekt.

Het is eenvoudig te achterhalen of u een type A of een type B aardlekschakelaar nodig heeft: als uw omvormer een 6mA verklaring heeft dan is het niet nodig om een type B aardlekschakelaar te gebruiken. Als uw omvormer geen 6mA verklaring heeft dan is het nodig om een type B aardlekschakelaar te gebruiken.

Kan ik een aardlekautomaat gebruiken?

Het gebruik van een aardlekautomaat in uw groepenkast is mogelijk en dit geeft geen problemen.

Moet ik een 30mA of een 300mA aardlekschakelaar gebruiken?

Een vuistregel van fabrikant ABB is dat er gemiddeld 10mA lekstroom optreedt per kWp aan vermogen van je panelen. Heb je dus meer dan 3kWp aan vermogen van je zonnepanelen? Neem dan een 300mA aardlekschakelaar om te voorkomen dat de aardlekschakelaar onbedoeld uitschakelt. Wel adviseren wij dan om een aardlekautomaat te nemen, zodat de andere apparaten wel op 30mA zijn beveiligd. Aardlekschakelaars zijn er immers voor de mens en een goede beveiliging is raadzaam.

Heb ik een verzwaarde aardlekschakelaar nodig?

Een verzwaarde aardlekschakelaar wordt vaak aangeraden. Om uit te leggen waarom dit zo is gebruiken we het volgende schema van fabrikant ABB:

In het schema is te zien dat het mogelijk is dat er zowel 16A van de zonnepanelen als 40A van het net tegelijk kan stromen. In dit geval gaat er 56A door de aardlekschakelaar waar hij niet op gedimensioneerd is.

Is een aardlekschakelaar altijd nodig?

Wij erkennen dat er ook gevallen zijn waarin het toepassen van een aardlekschakelaar niet nodig is, zoals het geval waarin uw beheerder aarde aanbiedt. Zelfs in zo’n uitzondering kan het nooit kwaad om uw zonnepanelen achter een aardlekschakelaar te plaatsen. Wij zijn bij Groepenkast Installateur dan ook van mening dat deze extra veiligheid het altijd waard is.

Wat is een wasmachine aansluiting en wat heb ik hier aan?

Zonnepanelen installateurs spreken vaak van een wasmachine aansluiting. Kortgezegd komt dit type aansluiting er op neer dat een bestaande groep gebruikt wordt voor het aansluiten van uw zonnepanelen. Hiervoor zijn geen grote bouwtechnische ingrepen nodig, zoals het trekken van een nieuwe kabel naar het dak.

Het gebruiken van een bestaande groep kan alleen als deze op zichzelf staand is. Omdat een wasmachine op een eigen groep moet, wordt deze vaak gebruikt voor een wasmachine aansluiting voor uw zonnepanelen.

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!