Groepenkast aanpassen voor een warmtepomp, hoe zit dit?

Groepenkast Installateur geeft antwoord!

Deze vraag krijgen wij bij Groepenkast Installateur vaak. Dit artikel geeft hopelijk antwoord op al uw vragen. Zonder enige (elektro)technische achtergrond kan dit namelijk erg verwarrend zijn. Mocht je na dit artikel nog steeds vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Elektrisch vermogen in warmtepompen

Voordat we ons kunnen gaan verdiepen in de aansluiting van warmtepompen moeten we eerst kijken hoe het elektrische vermogen in warmtepompen bepaald wordt. Voor het rondpompen van het koudemiddel in de warmtepomp is elektrisch vermogen nodig. Hoeveel vermogen dit is, is gerelateerd aan het thermische vermogen en wordt gekwantificeerd met behulp van de coefficient of performance (COP). De COP is een maatstaf voor de efficiƫntie van de warmtepomp. Bij een warmtepomp van 3500[W] met een COP van 3.5 is er een elektrisch vermogen nodig van 3500[W]/3.5 = 1000[W]. Een doorsnee warmtepomp heeft een COP van 2.5 tot 4.5.

Moet ik overstappen naar 3 fasen om mijn warmtepomp aan te sluiten?

Of je moet overstappen naar 3 fasen hangt af van het elektrische vermogen. Als het elektrische vermogen van de warmtepomp hoger dan (230V*16A) 3680W is, moet u overstappen naar 3 fasen. Weet u niet of u een 3 fasen groepenkast heeft voor het aansluiten van uw warmtepomp? Lees hoe dit zit in onze blog over 3 fasen groepenkasten.

De meest gebruikte warmtepompen in Nederland

Eerst maken we onderscheid tussen verschillende types warmtepompen: lucht-lucht, water-lucht en een hybride CV ketel.

  • Een lucht-lucht warmtepomp wordt ook wel een airco genoemd: zowel buiten als binnen vindt warmteoverdracht van en naar het koudemiddel plaats door middel van lucht
  • Een lucht-water warmtepomp is een warmtepomp waarbij de warmteoverdracht binnen in het huis wordt afgegeven aan water. Denk hierbij aan bijvoorbeeld uw vloerverwarming of radiatoren
  • Een hybride warmtepomp is een lucht-water warmtepomp in combinatie met een traditionele CV ketel

Ik wil een elektrische aansluiting voor een airco, hoe doe ik dit?

Als u een enkele airco unit wilt, hoeft deze vaak niet op een eigen groep. De regel hiervoor is dat het elektrische vermogen niet meer is dan 2000W. Als u een split airco heeft, kijk dan goed wat het elektrische vermogen is: als het vermogen hoger is dan 2000W moet de airco op een eigen groep. Daarnaast, als het elektrische vermogen hoger is dan 3680W moet de airco op een 3 fase groep aangesloten worden.

Ik wil een elektrische aansluiting voor een lucht-water warmtepomp, hoe doe ik dit?

Als u een warmtepomp neemt ter vervanging van uw cv ketel, wordt deze doorgaans aangesloten op 3 fase. Dit komt omdat een kleine CV-ketel als snel een thermisch vermogen heeft van 25kW. Het elektrische vermogen komt dus bijna altijd boven de 3680W uit.

Voor het aansluiting van een lucht-water warmtepomp is zowel een 3 fasen groep als een 1 fase groep nodig. De 3 fasen groep is voor de elektrische pomp en de 1 fase groep is voor de stuurstroom. Beide groepen moeten geaard zijn! Voor deze uitbreiding zijn minimaal 5 modules in de groepenkast nodig als gebruik gemaakt wordt van aardlekautomaten.

Wilt u een warmtepomp en heeft u 5 modules vrij? Neem dan contact op voor een groepenkast uitbreiding. Heeft u geen modules meer vrij? Neem dan vrijblijvend contact op voor het vervangen van uw groepenkast.

Ik wil een elektrische aansluiting voor een hybride cv ketel, hoe doe ik dit?

Het elektrische vermogen van een hybride CV ketel is vrijwel nooit boven de 2000W. Hierdoor hoeft een hybride CV ketel vaak niet op een eigen groep en kan deze aangesloten worden op het stopcontact waar de gewone CV ketel op zat. 

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!