De toekomstbestendige groepenkast door Groepenkast Installateur

U wilt uw groepenkast vervangen en u wilt er zeker van zijn uw groepenkast klaar is voor de toekomst: maar waar moet u nou eigenlijk rekening mee houden? In deze blog vertellen wij de basis van groepenkasten indelen met voorbeelden van groepenkasten die klaar voor de toekomst zijn.

Deze blog is vooral bedoeld voor mensen die nog niet precies weten welke uitbreidingen er in de toekomst gaan plaatsvinden in huis. Misschien komt er een warmtepomp, laadpaal en zonnepanelen maar misschien komt er maar een deel van deze uitbreidingen. Of misschien wilt u uw groepenkast uit veiligheidsoverwegingen vervangen, maar wilt u er wel direct voor zorgen dat de groepenkast klaar voor de toekomst is, wat er in de toekomst ook gaat komen.

De onderstaande afbeelding vormt een goede basis voor de toekomst:

Deze dubbele groepenkast is 44cm breed en heeft 48 modules beschikbaar. Een module is een standaardbreedte voor een component in een groepenkast. Componenten hebben de volgende breedtes:

  • Installatieautomaat: 1 module breed
  • Aardlekschakelaar: 2 modules breed
  • Krachtgroep: 4 modules breed
  • Hoofdschakelaar: 4 modules breed

De toekomstbestendige groepenkast is uitgerust met:

  • Een 4-polige hoofdschakelaar.

Als u momenteel een 3 fase aansluiting heeft dan is deze sowieso nodig, maar als u een 1 fase aansluiting heeft is het ook handig om deze plaatsen. Met de 4 polige hoofdschakelaar kunt u namelijk direct bij de netbeheerder een 3-fasen aansluiting laten aanleggen. Deze hoofdschakelaar is marginaal duurder dan een 2 polige hoofdschakelaar, dus het is handig deze alvast te installeren.

  • 10 Installatieautomaten

Elk apparaat met een vermogen van meer dan 2000W moet op een eigen groep. Vroeger was dit niet opgenomen in de NEN1010 norm, waardoor dit in veel huizen niet het geval is. Ook als u nu minder dan 10 groepen heeft is het handig om extra groepen te laten installeren, om 2 redenen:

  1.  Als u nu een nieuw apparaat wilt laten installeren, bijvoorbeeld een airco, quooker, een extra oven of iets vergelijksbaars moet deze op een extra groep.
  2. De materiaalprijs voor installatieautomaten is relatief laag t.o.v. de arbeid en de voorrijkosten. Als u in de initiële offerte wat extra groepen op laat nemen is dit aanzienlijk goedkoper dan later speciaal iemand laten komen om groepen bij te laten maken.
  • Een Fornuisgroep

Een fornuisgroep zijn 2 gekoppelde installatieautomaten. Bijna alle inductiekookplaten kunnen op deze manier aangesloten worden. De enige extra kosten hiervoor zijn de kosten voor een klein plastic onderdeel die ervoor zorgt dat allebei de automaten alleen tegelijk uitgeschakeld kunnen worden. Een bijkomend voordeel: mocht u in plaats van een fornuisgroep toch 2 normale installatieautomaten nodig hebben, kan het plastic onderdeel er tussenuit. Zo ziet u maar: genoeg mogelijkheden voor de toekomst!

  • 3 Aardlekschakelaars

Volgens de NEN1010 norm is het verplicht een aardlek te plaatsen voor elke 4 groepen. Om toekomstbestendigheid te garanderen is het handig om 3 aardlekschakelaars te plaatsen, ook als u minder dan 12 groepen neemt. Bij een 3 fasen installatie kan er namelijk 1 aardlekschakelaar per fasedraad gebruikt worden. Zo wordt de stroom zo gelijkmatig mogelijk gebruikt.

Nieuwe componenten zijn eenvoudig bij te plaatsen

Stel: u laat een installateur voor een warmtepomp komen en deze installateur wilt een krachtgroep bijplaatsen. Dit is in een groepenkast die door ons geplaatst is zeer eenvoudig te doen omdat wij altijd gebruik maken van aansluitrails. Een voorbeeld hiervan ziet u hieronder. Vanaf de hoofdschakelaar wordt een rail onderin de groepenkast aangesloten. Hier kunnen toekomstige installateurs eenvoudig en veilig componenten erbij plaatsen, wel zo handig en toekomstbestendig!

Is een dubbele groepenkast altijd genoeg?

In uitzonderlijke gevallen zijn 48 modules niet genoeg. In een huis met zonnepanelen, airco’s, een warmtepomp, een laadpaal en een keuken met veel apparatuur is vaak een grotere groepenkast nodig. Een door ons geïnstalleerd voorbeeld ziet u hieronder: een groepenkast met 5 aardlekschakelaars, 20 groepen, 3 krachtgroepen, 2 stopcontacten en 1 krachtaardlekautomaat voor de zonnepanelen, waarbij wij rekening gehouden hebben met het nog te plaatsen Q-relais van Enphase.

Een ander voorbeeld is een door ons geïnstalleerde groepenkast waarin een schakeling gemaakt is om te kunnen wisselen tussen netspanning en een back-up voeding (batterij). Hier was minder ruimte in de breedte, dus hier zijn 2 groepenkasten naast elkaar geplaatst met 1 groepenkast er onder.

Chat openen
Klik om een aanvraag te doen op Whatsapp
Scan de code
Hoi!

Je kunt ook via Whatsapp een aanvraag doen, wel zo makkelijk!